Mi is a thai masszázs?

Ősi, távol-keleti masszázs, amely nem tartalmaz erotikus elemeket

A thai masszázs ősi, távol-keleti masszázsfajta, melynek gyökerei az ősi Indiába nyúlnak vissza. Ún. száraz masszázsfajta, nem használ olajat vagy krémet, a masszázs ruhában történik. A thai masszázs nem az izmokat ingerli, hanem akupresszúrás pontokat, így alapjaiban különbözik a nyugati masszázsfajtáktól.

A masszázs hatása elsősorban az energiarendszer kiegyensúlyozásában rejlik. A masszázs az energiavezetékek nyomásával, az izmok nyújtásával, kilazításával, az ízületek “megropogtatásával” a szabad energiaáramlást igyekszik biztosítani.

A masszázs a talajon elhelyezett matracon történik, fekvő illetve ülő testhelyzetekben. A masszázs során az egész testet kezeljük, a fejtől a lábujjakig, ami sajátos koreográfia szerint zajlik. Az ujjainkon kívül a kézfejet, kart, könyököt, térdet, lábat és talpat is használjuk a masszírozáshoz. A kezelés hatékonyságát a különböző testrészek “kihúzásával” fokozzuk.

A thai masszázs pozitív hatásai

A passzív jóga

Ha thai masszázst veszünk igénybe, akkor egyszerre végzünk jógagyakorlatokat fizikai erő kifejtése nélkül (ezért “passzív jógának” is nevezik), és részesülünk akupresszúrás és reflexológiai kezelésben. A hatás egyszerre nyugtató és serkentő. Az energiapontok nyomása javítja a vér- és nyirokkeringést, stimulálja a belső szerveket és serkenti működésüket, egyensúlyba hozza a test energiarendszerét; a nyújtásokkal kiegészülve pedig oldja az izmok, ízületek merevségét és feszültségét, növeli a test rugalmasságát, és jótékonyan hat a csontozatra. Masszázs után ruganyosnak érezzük magunkat, könnyebben mozgunk, és megszűnik izmaink merevsége. A feszültségoldó hatás nem csak a testre, de a lélekre is vonatkozik, a thai masszázs pihentet, relaxál.

A már említett élettani hatások mellett a thai masszázs jótékonyan hat a vegetatív idegrendszerre, ezért fájdalomcsillapító hatása is van, és hatékonyan alkalmazható például alvászavarok esetén. Az sem véletlen, hogy thai masszázs után szó szerint jól érezzük magunkat a bőrünkben, hiszen a vérkeringés felgyorsulása a bőrre is pozitívan hat: feszesebbé, rugalmasabbá válik, pórusaink kitágulnak. A thai masszázs segíti a méreganyagok kitisztulását a szervezetből, melyet folyadékbevitellel magunk is fokozhatunk.

A thai masszázs ellenjavallatai

Amikor nem végezhető
  • végtagok rándulása, zúzódása, sérülése esetén csak a sérülés után 6-8 héttel lehet masszírozni,
  • törések és protézisek esetén tilos a masszázs,
  • súlyos csontritkulás,
  • szívbetegség, súlyos érelmeszesedés vagy súlyos visszértágulat,
  • syncumar szedése,
  • rákos megbetegedés,
  • terhesség,
  • bőrbetegségek: pikkelysömör, szemölcs, sebek, fekélyek,
  • lázas, fertőző megbetegedések,
  • epilepszia, súlyosabb asztma.